Välkommen till Sverige

 

 

Konungariket Sverige gränsar i väster till Norge, i nordost till Finland och har en fast förbindelse med Danmark via den 7 845 m långa Öresundsbron, som invigdes 1 juli 2000.

 

 

 

Med en yta på 449 964 km² är Sverige det storleksmässigt femte största landet i Europa och hade 2012 en befolkning på 9,5 miljoner innevånare. Sverige har varit medlem i Europeiska Unionen (EU) sedan 1 januari 1995. 

 

 

 

Sverige urskiljde sig som en oberoende och enad stat redan under medeltiden med ett rättsväsende som daterar sig delvis från 1300-talet. Sverige är också en mycket gammal monarki, idag med kung Karl XV1 Gustav, som endast har representativa uppgifter.

 

Kronprinsessan Viktoria ärver ställningen som Sveriges överhuvud.

 

 

 

Sverige har en vacker och omväxlande natur, 54% är skog, upp i norr kan man resa i timmar utan att se någon bebyggelse. Det finns flera skärgårdar och i huvudstaden Stockholm breder skärgården sig ut i tre och en halv timme med ca 30 000 öar när man tar båten från Stockholm till exempelvis Helsingfors eller Åland.

 

 

 

Svenskarna tillbringar ofta sin semester utanför städerna, men på vintern söker sig många till solen i andra länder.

 

 

 

Allemansrätten är viktig för alla som bor i landet och man kan många gånger få höra hur rent och fridsamt Sverige ter sig.

 

 

 

www.sweden.se

 

 

 

www.sveguide.com